Pokojne si mlieko do kávy pridávajte aj naďalej

Zo všetkých bludov, ktoré som si kedy o káve mala možnosť prečítať ma najviac pobavil ten, ktorý na internete koloval v uplynulom roku. Istý doktor Miklánek totiž za celé ľudstvo vyriešil dilemu, ktorá nás roky trápi – je pitie kávy zdravé alebo nie? Dokonca na to nepotreboval jedinú štúdiu, jediný vedecky podložený fakt, stačila mu na to funkcia zdieľania na Facebooku. Takže zatiaľ, čo sa k tomu my, opatrní idioti, snažíme pristupovať zodpovedne a zbierame názory pre a proti, niekto s dôveryhodným titulom MUDr. sa na to úplne vybodol a ponúkol skvost v podobe svojho názoru ako študijný materiál Vysokej školy života.

coffemilk

Článok od pána doktora o tom, že pitie kávy spôsobuje rakovinu sa objavuje už nejakú dobu na rôznych miestach a v rôznych podobách, tento s názvom “Nepijte to kafé s mlékem!!!” mi ale prišiel ako ten najviac šírený – len priamych zdieľaní má viac ako 40-tisíc. A hoci sa nejedná o žiadnu novinku, neustále mi vyskakujú nové a nové zdieľania – ľudí to proste baví čítať.

V úvode nás autor varuje, že článok pôvodne nesmel byť publikovaný, aby nevyvolal paniku medzi Čechmi a Slovákmi. Neviem, čo sa nakoniec stalo, či došlo k nejakým funkčným zmenám vo vedení iluminátov, ale odrazu už o tom písať môže, tak to sme samozrejme veľmi radi…alebo aj nie.

O tom, že káva s mliekom by sa nemala piť ste už určite čítali aj pred publikovaním vyššie spomínaného článku. Väčšinou to bolo v spojení so zníženou absorpciou antioxidantu kyseliny chlorogénovej – teda že mlieko v káve nás oberalo o tie najväčšie benefity z jej pitia. U ľudí, ktorí pijú pravidelne aj viac šálok kávy denne a u ktorých káva častokrát predstavuje najväčší zdroj antioxidantov v ich strave, je však toto obmedzenie pomerne zanedbateľné. Štúdií k tejto problematike veľa nie je, táto z roku 2010 dokonca súvislosť s mliekom a zníženým metabolizmom kys. chlorogénovej nepreukázala.V tomto prípade by sme na prídavok smotany alebo plnotučného mlieka mali pozerať skôr z pohľadu zvýšeného príjmu tukov a kalórií a samozrejme netreba zabúdať na to, ako to niekedy dokáže dogabať inak výbornú chuť kvalitnej kávy.

Článok od doktora Miklánka posúva mytologický level ešte o niečo vyššie. Kombinácia čiernej kávy a tuku z mlieka je podľa jeho slov škodlivá pre duodenum, ktorý v kŕčoch stiahne svoju svalovinu a následne vyradí z funkcie pankreas a zablokuje žlčník. Na vine je údajne betalaktoglobulín, s ktorým kofeín tvorí zlúčeninu.

Odmyslime si “malý” detail, že betalaktoglobulín nie je mliečny tuk ale srvátková bielkovina a aj tak to jednoducho nebude pravda. Nikde medzi relevantnými šúdiami nenájdeme ani len zmienku o tomto fenoméne, ale to by sme ešte určite vedeli vysvetliť tým, že vedci, ktorí na to prišli za záhadných okolností zmizli a tieto znepokojujúce informácie sa vyparili (upozorňujem na silnú prítomnosť sarkazmu na tomto mieste), avšak povedzme si aspoň to, že kofeín s betalaktoglobulínom proste nevytvára žiadne zlúčeniny. Všetky ďalšie informácie v článku nasledujúce po informácii o tvorbe týchto zlúčenín sú tým pádom iba ďalšie hlúposti.

Ak mlieko v káve niekomu spôsobuje tráviace problémy, môže to byť zapríčinené intoleranciou laktózy, alergiou na bielkovinu kravského mlieka, niekedy to dokonca vôbec nemusí byť pridaným mliekom, ale prehnať vás môže aj zo samotného kofeínu, ktorý okrem iného stimuluje aj črevnú peristaltiku (pohyby čreva). Podobné ťažkosti môžu spôsobiť napríklad aj umelé sladidlá v káve.

A ešte niečo. Ak nás náhodou nezabije mlieko v káve, tak text upozorňuje aj na “hodně agresivní” kyselinu šťavelovú, z ktorej môže vzniknúť ochorenie dna. Ibaže by dna nevznikala zo solí kyseliny šťavelovej ale zo solí kyseliny močovej, všakže. Soli kyseliny šťavelovej, nazývané aj oxaláty, môžu spôsobiť vznik močových kameňov. Káva však nie je tak významným zdrojom oxalátov ako iné potraviny, napr. špenát, cvikla, mandle a iné orechy.

Nuž, čo dodať. Asi jediné, na čom sa s autorom článku zhodnem je záverečné odporúčanie: NENABÍZET ANI SVÝM PŘÁTELŮM, KAMARÁDŮM A ANI PŘÍBUZNÝM.

Tak trochu mám ale pocit, že on nemal na mysli svoj článok…